Over ons

Even voorstellen

Kalisvaart v.o.f. is het bedrijf in Horssen van Piet Kalisvaart en zijn dochter Reina Pennings-Kalisvaart. Samen zorgen zij ervoor dat de melkkoeien, het jongvee en de kippen zo natuurlijk en gezond mogelijk door het leven gaan. Dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het voeren, uitmesten en verzorgen van de dieren. Melken, eieren rapen en het onderhouden van de weilanden, slootkanten, machines en stallen hoort er ook bij. In de zomer wordt gras ingekuild en helpt de hele familie om het hooi naar de zolder te brengen. Samen met het onderhouden van het monumentale huis en het verzorgen van de boomgaard en de groentetuin hoeft niemand op de boerderij zich ooit te vervelen.

Piet Kalisvaart en Reina Kalisvaart-Pennings
Piet Kalisvaart en Reina Pennings

Piet (10 jaar) en zijn vader Maarten Kalisvaart
Piet (10 jaar) op de tractor. Staand: zijn vader Maarten Kalisvaart

Hoe het begon….

In 1962 verhuisden Maarten Kalisvaart en Pleuntje Kalisvaart-Mooij, de ouders van Piet, met hun vier kinderen van Vlaardingen naar Horssen, een dorp in het Land van Maas en Waal. Naast hun eigen gezin namen ze ook veertien melkkoeien mee en hiermee werden ze in één klap de grootste melkleverancier van de regio. De melkrijder die in het dorp de melkritten verzorgde, moest zelfs speciaal voor de nieuwkomers zijn kar ombouwen om alle melkbussen te kunnen vervoeren!

Hoewel de melk inmiddels wordt opgehaald met een grote tankwagen en het aantal melkkoeien sinds 1962 is verdubbeld, staat de boerderij nu bekend als een kleinschalig bedrijf. Dat betekent echter niet dat de tijd heeft stilgestaan: in 1979 nam Piet het bedrijf van zijn vader over en in hetzelfde jaar bouwde hij een ligboxenstal. Er kwamen koeien bij, varkens en schapen kwamen en gingen en ook Piet kreeg een gezin met vier kinderen.

De keuze voor biologisch

In 2000 schakelde Piet bovendien om naar biologische landbouw. Het voelde voor hem logisch om in de bedrijfsvoering ook rekening te houden met de omgeving en daarnaast wilde hij graag laten zien dat landbouw ook goed kan werken zonder steeds groter of intensiever te worden. Sindsdien zijn de ontwikkelingen op het bedrijf gericht op een gezond bedrijf in een gezonde omgeving: naast de standaard voorwaarden voor het voeren van het biologische keurmerk, wordt er dus op meer vlakken gewerkt aan een duurzaam erf. Enkele voorbeelden hiervan zijn de aanwezigheid van een paddenpoel, de aanleg van 54 zonnepanelen op het dak van de stal en het voorkoelen van de melk met een tegenstroomprincipe om energie te besparen.
Kalisvaart v.o.f. is gecertificeerd door Skal, de toezichthouder op biologische productie.

ligboxenstal met 54 zonnepanelen
Op de ligboxenstal liggen 54 zonnepanelen

kippenkar
De kippen lopen rondom hun nachtverblijf in de wei

Kippenkar

In het voorjaar van 2020 zijn Piet en Reina samen een nieuwe uitdaging aangegaan: de mobiele kippenkar. Een verplaatsbaar slaaphok voor ruim 200 kippen die overdag door het weiland scharrelen waar de koeien even daarvoor hebben gelopen. Dit levert ook een nieuw product op: het melkveehouderEi.