Nieuws

1 januari 2023

Per 1 januari gelden er nieuwe prijzen. Drie jaar lang zijn onze eieren niet in prijs verhoogd, maar nu moet dat wel. Immers, het voer en de energie is ook duurder geworden. De nieuwe prijzen zijn: doosje van  6 maat M/L kost €2,30, Doosje van 10 maat S is €3,00 en een doosje van 10 maat M/L is nu €3,50.

stempel

19 oktober 2022

Op 19 oktober is de melkrobot in gebruik genomen. Na een weekje wennen weten de koeien de robot goed te vinden en gaan ze graag naar binnen voor de brokjes en het melken. De machine begint met het schoonmaken van de uiers, melkt daarna de vier kwartieren en 'sprayt' als nabehandeling. Na het melken gaat de koe terug naar de wei, want het is nog steeds prettig herfstweer. De robot staat nu op een tijdelijke plaats, na verbouwing van de stal zal de robot begin 2023 verhuizen naar de definitieve plek.

melkrobot

3 februari 2022

Helaas zorgt vogelgriep er wederom voor dat onze kippen binnen moeten blijven. Wij vinden dit erg jammer, want we zien onze kippen liever lekker buiten scharrelen. Gelukkig is er onderin onze kippenkar voldoende ruimte voor het natuurlijke scharrelgedrag van een kip.

kippen-scharrelen-in-kar

11 januari 2022

Ze zijn er weer, de heerlijke melkveehouder-eitjes! U kunt vanaf vandaag weer 24/7 terecht bij onze automaat, waar u contant of contactloos kunt betalen. Op dit moment zijn de eieren gemiddeld nog wat kleiner, omdat de kippen nog jong zijn. De komende week zullen ze steeds een beetje groter worden. Eet smakelijk!

weer eieren

15 december 2021

Wij hebben weer jonge hennen in onze kippenkar. Het duurt nog even voordat deze hennen eieren beginnen te leggen, maar binnenkort kunt u weer heerlijke eitjes in onze automaat verwachten!

nieuwe kippen

16 september 2021

Complexe wet- en regelgeving maakt het moeilijk om kippen te houden op de manier waarop wij dat graag zouden willen. Daarom hebben wij besloten hier (tijdelijk) mee te stoppen. De eieren zijn intussen uitverkocht.
Wij danken u hartelijk voor uw aankopen en de vele positieve reacties.

Complex

12 augustus 2021

Deze maand staan wij elke donderdagavond op de boerenmarkt in Horssen. Op deze markt zijn verse en lokale producten te koop, rechtstreeks van de boer! Ook proeven, ruiken, zien, horen en voelen wat onze streek brengt? De boerenmarkt wordt gehouden op het terrein van de familie Bosch aan de Neersteindsestraat 3 te Horssen. U bent welkom vanaf 18:00 tot 20:30 uur.

Boerenmarkt

9 juli 2021

Onze eieren mogen op dit moment helaas niet verkocht worden als biologisch, omdat we door een misverstand niet aan kunnen tonen dat de kippen die we nu hebben biologisch opgefokt zijn. De regelgeving hierin is zeer strikt, als er één schakel in de keten niet controleerbaar is, mag het niet biologisch heten, zelfs al krijgen de kippen alleen biologisch voer en voldoet de huisvesting en uitloop aan alle eisen.

eieren

6 juli 2021

Na een ophokplicht van meer dan acht maanden i.v.m. een besmettelijke vogelgriep, mogen de kippen vanaf 6 juli eindelijk weer naar buiten. Dat was dus wel een heel lange lock-down.

weer-naar-buiten

10 juni 2021

Hoera! Na twee jaar oefenen (zie bericht van 15 april 2020) heeft ''ons'' ooievaarspaar een prachtig jong uitgebroed dat nu groot en sterk genoeg is om zich te laten bewonderen. Hopelijk blijven ze de komende jaren ons nest bezoeken.
Wat betreft voedsel zit het wel goed. Een ooievaar eet vooral regenwormen, kikkers, muizen en mollen en deze vinden ze vooral in weilanden in de directe omgeving. 

jonge-oooievaar

19 februari 2021

Vanaf deze week vindt u op elk Melkveehouderei een stempel.
Naast een herkenbaar logo, bevat deze stempel een code. Het eerste cijfer van de code staat voor de manier waarop de kippen gehouden worden. De 0 betekent in dit geval dat het gaat over biologische kippen. NL staat, vanzelfsprekend, voor Nederland. Dit geeft aan in welk land de eieren gelegd zijn. De code sluit af met de vijf cijfers die samen ons bedrijfsnummer vormen.
Door de toevoeging van de stempel mogen onze eieren nu overal verkocht worden.

stempel

18 november 2020

Heeft u wel eens gemerkt dat de eieren uit onze automaat na het koken lastig te pellen zijn? Dat kan kloppen! De eieren in onze automaat zijn namelijk meestal maar één of twee dagen oud en verse eieren zijn lastig te pellen. Dat zit zo: een ei heeft tussen het eiwit en de schaal een tweetal vliezen zitten (zie afbeelding - bron: www.eieiei.nl ). Het eiwit van een pas gelegd ei bevat nog veel koolstofdioxide en is daardoor dik en stevig. Het eiwit drukt hierdoor hard tegen de eierschaal en alles plakt daardoor aan elkaar. Hoe langer een ei ligt, hoe meer koolstofdioxide het ei verlaat. Dit gebeurt door heel kleine poriën in de schaal. Beetje bij beetje komt er door dit proces minder druk van binnenuit op de schaal te staan, waardoor er een laagje lucht ontstaat tussen de twee schaalvliezen. Bij het pellen merk je dit direct, de vliezen plakken nu namelijk niet meer aan elkaar en je eitje is zo gepeld zonder dat er stukjes eiwit aan de schaal blijven plakken.
Om lekker te kunnen pellen heeft u bij onze eitjes dus een beetje geduld nodig. Heeft u geen geduld? Dan zijn de eieren gebakken natuurlijk ook heerlijk!

Anatomie van een ei

3 oktober 2020

Hoewel er eigenlijk altijd wel iets eetbaars te vinden is in onze mooie groentetuin aan de straat, is de herfst het moment waarop er het meest geoogst kan worden. Daarbij is het nu ook nog de tijd op de appels en peren in de boomgaard te plukken. Het grootste aantal vruchten halen we elk jaar uit de stoofperenboom. Veel te veel om zelf op te eten! Daarom vindt u nu ook stoofperen in de automaat voor 1,- per kilo. Op internet zijn tal van recepten te vinden om ze heerlijk klaar te maken. Wat is uw favoriet?
29 november 2020: de stoofperen zijn nu op.

stoofperen

20 juli 2020

Viert u dit jaar vakantie in eigen land? Verras uw gasten bij de volgende barbecue dan eens met dit originele bijgerecht uit de allerhande met daarin 10 eitjes!
Wij hebben het recept natuurlijk eerst zelf even uitgetest. Het is heel eenvoudig te maken en onze gasten konden er geen genoeg van krijgen!
Tip: vervang de hot curry door 3 theelepels kerriepoeder en voeg er wat chilipoeder aan toe. Op die manier kun je de cake zo pittig maken als je zelf lekker vindt.
Eet smakelijk!

romanescocake

20 juni 2020

Een wandeling in het weiland levert vaak mooie fotomomenten op, maar als er jonge dieren te zien zijn is het nog net iets leuker! Deze week kwamen bijvoorbeeld de kuikens van vader en moeder zwaan uit het ei. We hielden ze al een tijdje in de gaten, want het nest bouwden ze aan de rand van de sloot waar de koeien regelmatig langs lopen. De ouders verdedigen zowel de eieren als de jongen fel, dus we laten ze verder zoveel mogelijk met rust en genieten van een afstandje.
Het ooievaarskoppel uit het nieuwsbericht van afgelopen april lijkt minder geluk te hebben. Hun nest lijkt wederom mislukt.

 

 

Zwaan met jongen

16 juni 2020

We hadden dit jaar in de nestkast drie jonge kerkuilen, die op 16 juni geringd zijn. Kerkuilen uit één nest zijn altijd verschillend van grootte. Omdat ze meteen gaan broeden als er een ei gelegd is, komen ze niet tegelijk uit. De uil op de foto was de grootste uit het nest. Deze kon al bijna vliegen.

Jonge kerkuil

30 mei 2020

Mooi artikel van Jeannette van Rossum in de Maas en Waler: "Biologische landbouw zoekt naar gesloten kringloop"

 

maas-en-waler

25 mei 2020

Het Nederlands Instituut voor Biologie organiseert van 25 mei t/m 1 juni 2020 de Week van de Biologie. Alle bedrijven, organisaties en scholen die te maken hebben met biologie kunnen in deze week een activiteit organiseren. Het doel: biologische begripsontwikkeling voor iedereen. Daar doen wij natuurlijk graag aan mee! Wil jij weten hoe biologie een rol speelt op de boerderij? Kijk dan naar ons filmpje.

Delen op social media?

1 mei 2020

Omdat onze voorraad wat op begon te lopen, hebben we een flink aantal eieren geschonken aan de voedselbank. Hier waren zij erg blij mee, omdat ze zelden eieren krijgen. Zo is een goed doel gesteund en is iedereen verzekerd van verse eieren.

verse eieren

15 april 2020

De ooievaars zijn terug op het nest! Op dit moment zit er vrijwel continue een ooievaar op het nest te broeden. Zouden we dit jaar wel jongen kunnen verwelkomen? Het nest werd geplaatst in februari 2019, maar het broedsel van vorig jaar heeft helaas geen levende nakomelingen opgeleverd. Zouden ze dit jaar wel succesvol zijn?

2 april 2020

De eieren staan gekoeld en klaar voor de verkoop in de automaat!
Betalen kan met de pinpas via contactloos betalen. Volg hiervoor de stappen op de automaat. En natuurlijk is er ook ontsmettingsgel aanwezig om uw en onze gezondheid te beschermen in deze coronatijd.

eierautomaat